Zatočme s jednorazovými igelitkami!

Postupne si čoraz viac ľudí uvedomuje nebezpečenstvo používania jednorazových plastových tašiek. Zodpovední obchodníci a tiež zodpovedne zmýšľajúce vlády sa postupne pridávajú k iniciatívam na drastické obmedzenie, či dokonca úplné zakázanie tzv. “igelitiek”, ktorými sme za posledné desaťročia doslova zamorili celú planétu. Napriek tomu sú čísla viac než alarmujúce, veď každý rok sa vo svete použije 1 000 000 000 000 (BILIÓN) plastových tašiek, väčšina z nich iba jeden jediný raz. Vyhodené igelitky často končia vo voľnej prírode, kde nebezpečne zamorujú naše životné prostredie. Zatočme preto s jednorazovými taškami a prejdime na opakovane použiteľné nákupné tašky, ktoré sú nepochybne krajšie, pevné, no najmä trvácne a ekologické, keďže sa pri ich výrobe zhodnocujú recyklované plastové fľaše.

Jednorazové plasty (igelitky, slamky, miešatká, plastový riad, fľaše na nealkoholické nápoje, atď.) sú doslova pliagou ľudstva. Odhaduje sa, že každý rok sa vo svete vyrobí 300 miliónov ton plastu, z toho iba polovica je recyklovateľná a iba 10-13 % sa podarí zrecyklovať. Aj samotná recyklácia tohto materiálu je náročná a vyžaduje používanie nových surovín a chemikálií. Obmedzené je aj ďalšie využitie recyklovaných plastov.

Plasty na báze nafty nie sú rozložiteľné a väčšinou končia pochované na skládkach, odkiaľ sa môžu dostať do riek a morí či oceánov. Postupom času sa plast nerozkladá, ale rozpadá na miniatúrne čiastočky (mikroplasty), z ktorých sa uvoľňujú toxické látky škodiace životnému prostrediu a nášmu organizmu.

Ak chceme niečo vo svete zmeniť, každý musí začať sám od seba. Prejdite preto na trvácne nákupné tašky, ktoré vám vydržia mnoho rokov. V ponuke nášho obchodu nájdete nákupné tašky hneď niekoľkých druhov a veľkostí.

Share this post

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

TOTO je super!